Területi Művelődési Intézmények Egyesülete
Közhasznú Szervezet | 1119 Budapest, Fehérvári út 47. | Telefon: 06-1-203-3868 | Mobil: 06-30-510-7537
Főoldal | E-mail | www.temie.hu

Képes beszámoló a "80 éves a Láng Művelődési Központ" c. rendezvényről

A rendezvényt 2019.09.07-én, szombaton 14-19 óra között tartottuk a Láng Művelődési Központban.

 

INTERAKTÍV KLUBSAROK

 

 

14-16 óra között a földszinti Nagyelőadóteremben filmvetítést tartottunk az elmúlt 80 év képanyagából, illetve ehhez kapcsolódó interaktív foglalkozásokat tartottak a Láng Művelődési Központban működő klubok-szakkörök.

 

A délutáni klubsarokban rendezett foglalkozásokat, és ezzel az ünnepi rendezvényt Décsiné Viszemg Ágota Igazgató Asszony visszaemlékezése nyitotta meg. Őt követően Romcsek Kálmán, az ERE-KLUB (Előadások, Rejtelmes vetélkedők, Erdei túrák) vezetője játékra hívta az egybegyűlteket.

 

Hamár játéknál tartunk, nem csak játszhattak, de sportolhattak is az érdeklődők. Ugyanis a Sakk-kör oszlopos tagjai Záhonyi-Ábel Márk vezetésével a királyok játékába - melyről jól tudjuk, hogy hivatalosan sport tevékenységnek számít - a sakkba kalauzolták el vendégeinket.

 

Bárány Mária népi iparművész, az Óvodások Kreatív Játékklubjának vezetője a helyszínen kézműves foglalkozásokat tartott az érdeklődők számára. Foglalkozás témája: természetes anyagok felhasználásának lehetőségei. Bemutatott vízparti növények: gyékény, káka, sás.

 

Haraszti Gábor, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület elnöke hazánk tájaira, múzeumaira, ismert és kevésbé ismert látnivalóira hívta fel a figyelmet. Ezen látnivalók nagyrészéről bővebb információk gyűjthetők a Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtári kiadványaiból.

 

Csohány Gábor, a Láng-Barátság Nyugdíjas Klub vezetője nyugdíjasoknak szóló programokkal, kirándulásokkal, üdülési ajánlatokkal várta az idősebb korosztály tagjait.

 

A Kisvasutak Baráti Köre pedig kiállított egy LGB méretű kerti vasútat a földszinti Színházteremben, ami a rendezvény zárásáig szórakoztatta az érdeklődőket.

 

 

ÜNNEPI GÁLAMŰSOR ÉS FOGADÁS

 

 

16-19 óra között a földszinti Színházteremben ünnepi gálaműsort adtak az egyesülethez tartozó művészeti csoportok.

A rendezvényt Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata nevében Borszéki Gyula Alpolgármester Úr nyitotta meg ünnepi köszöntőjével. Őt követte Pál Gábor Úr, a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének Tiszteletbeli Elnöke, aki köszöntő beszéde végén Kenese Szilvia egyesületi elnök kíséretében egy gravírozott üveg plakettet ajándékozott az Intézmény Vezetőségének e jeles jubileum emlékére.

 

Az ünnepi gálaműsor a Koncertmuzsika Zenekar „Polka válogatás Johann Strauss műveiből” c. szimfonikus nyitányával kezdődött. Vezénylet Csányi Valéria. A zenekar 1922-ben alakult, zenetanárok baráti köre hozta létre Kőbányán. Az együttes Nagy Kálmán és Négyesi András irányításával a II. világháború és az azt követő viszontagságok dacára is fennmarad és folytatja alkotó tevékenységét, elérhetővé téve az igényes komolyzenét sokak számára. 2018 szeptemberétől új otthonra lelet a Láng Művelődési Központban, ahol heti rendszerességgel próbákat tart, ill. önálló koncerteket is ad.

 

Őket követte az Angyalföldi Láng - Acélhang Férfikar hazafias induló és népdal csokra. Zongorán közreműködött Zólyomi Árpád, vezényelt Gerenday Ágnes. A Láng Művelődési Központban 1991-ben létrehozott Angyalföldi Láng Nyugdíjas Férfikórus fennmaradását és utánpótlási gondjainak megoldását Magyarország legidősebb énekkarának, a jelenleg 146 éves „Acélhang” Férfikarnak a befogadásával és a két kórus 1999 novemberében történt egyesítésével sikerült elérni. A művelődési központ azóta is folyamatosan biztosítja az összevont énekkar tevékenységéhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, továbbá évente 1 alkalommal helyet biztosít az általuk szervezett kórustalálkozó megrendezéséhez. Erre legközelebb 2019. november 9-én kerül sor 5 kórus részvételével. Jelmondatuk és hitvallásuk: „Könnyű a szívünk, ha lelkes a dal”.

 

Ezt követően a zene egy rövid időre átadta helyét a prózának. A színpadon a Hevesi Sándor Színtársulat tagjai következtek. Először „Karinthy Frigyes: Szeretem az állatot” c. monológját mondta el Rácz Ferenc, a színtársulat állandó rendezője. Őt követően „Örkény István: Sokszor a legbonyolultabb dolgokban is...” c. jelenetét tekinthette meg a nagyérdemű Komornik András és Ragoncza Emese előadásában. A Hevesi Sándor Színtársulat a magyarországi színjátszómozgalom legújabb kori történetének hőskorában, 1958 októberében alakult, és azóta folyamatosan, tehát immáron több, mit 61 éve működő színjátszó csoport. Olyan legendás színésznagyságok kezdték pályafutásukat itt, mint a színészkirály Latinovits Zoltán, és Hoffmann Géza. A következő generáció tagjai közül pedig Tordy Géza, Reviczky Gábor, Detre Annamária, Katona János, hogy csak a legközismertebb nevekről tegyünk említést. 2008-ban a Láng Művelődési Központ nyújtott menedéket számunkra és tette lehetővé a társulat további működését. Jelenleg is ez az otthonuk. A színtársulat tagjai nem hivatásos művészek, státuszukat tekintve lelkes amatőrök, de korántsem a szó pejoratív értelmében.

 

A gálaműsor első felét a Láng Sárgarózsa Tánccsoport "Táncvarázs” c. angol keringő, csacsacsa és rock and roll válogatásból álló társastánc bemutatója zárta. A táncokat betanította Icu és Béla. A tánccsoport 2012 májusában alakult a Láng Sárgarózsa Nyugdíjas Klubban lelkes amatőr táncolni szerető szépkorúakból először csak 3 párral, akik mai napig a csoport magját képezik. A tánccsoport jelenleg 6 párosból áll. Fő profilja a társas tánc, a standard és a latin tánc, de táncolnak még népi jellegű táncokat is, polkát, csárdást, cigány táncot. Szívesen vesznek részt országos táncversenyeken, tánctalálkozókon, valamint az ezeken való sikeres szereplés érdekében a Láng Művelődési Központban heti rendszerességgel táncpróbákat tartanak. Idézet a csoport vezetőjétől, Icukától: „Szeretünk táncolni! Szeretünk ÖRÖMÖT okozni. A tánc nálunk egyfajta megszállottság. Ahova hívnak bennünket, oda szívesen megyünk. A tánc szellemileg, testileg karban tart minket. Ha táncolunk egészségesnek és kortalannak érezzük magunkat."

 

A szünet után az ünnepi gálaműsor a már megismert Hevesi Sándor Színtársulat előadásában „Kisjó Sándor: Tudományos borkóstolás” c. monológjával folytatódott. Előadta Morvai Pál, rendezte Rácz Ferenc.

A rendezvény hátralévő részében ismét a zene vette át a főszerepet. A Stella Kamarakórus műsoruk címéhez híven „Legyen a zene mindenkié!” angol és magyar kórusművekből készített összeállításukkal örvendeztették meg a közönséget. Zongorán közreműködött Szél Mária, vezényelt Zongor Attila. A kórust 1977-ben alapították a zene, a kóruséneklés barátai. Célul tűzték ki a magyar és a nemzetközi kórusirodalom reme­keinek megismerését, népszerűsítését, magas szintű bemutatását és a tagok zenei önképzését. Néhány év elmúltával programjuk kibővült azzal, hogy feladatuknak tekintették hazánk kóruskultúrájának megismertetését nemzetközi szinten a régebbi, illetve az újabb magyar kórusirodalom műveinek előadásával. Angyalföldhöz 1995 novemberétől kötődnek, ugyanis ekkor találtak a Láng Művelődési Központban végleges otthonra. A kórus jelenlegi karmestere Zongor Attila, aki az általa alapított Capo di tutti i Capi kamarakórus vezetője is.

Az este utolsó fellépő művészeti csoportja a „Keil Ernő” Fúvószenekar volt. Ismert és kevésbé ismert fúvószenei dallamokkal készültek az ünnepi alkalomra. Műsorukban felcsendültek Eric Osterling, Frank Bernaerts, Heinz Hermannsdörfer és Duke Ellington művei. Vezényelt Kovács Tibor. A zenekar „őstörténete” 1926-ban kezdődött, amikor a Ganz gyár tanoncai és ifjú munkásai úgy döntöttek, hogy zenekart alapítanak. 1996 is jelentős év volt a zenekar életében, ekkor kaptak lehetőséget arra, hogy a Láng Művelődési Központba költözzenek, ami azóta igazi otthonukká vált. Heti rendszerességgel tartanak próbákat az Intézményben, továbbá itt tartják évente két alkalommal önálló nagykoncertjüket is, legközelebb 2019. december 14.-én. Ezeken túlmenően számos felkérést kapnak minden évben. Tavasztól őszig térzenéket adnak a kerület, a város és az ország különböző pontjain és szabadtéri fesztiválokon vesznek részt. A zenekar tagja a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségnek, amelynél öt évenként megmérettetik magukat. Utolsó minősítésére idén tavasszal került sor koncertfúvós és szórakoztató (show) kategóriákban, mindkettőben arany fokozatot értek el.

 

Az ünnepi műsort követően Veisse István az Angyalföldi Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesület elnöke tartotta meg a jubileumi ünnepség zárószavát. Ünnepi beszéde során tett egy kis nosztalgikus kitekintést visszaemlékezve az elmúlt 80 évre, majd megköszönte a fellépők, a közreműködők, a konferáló és az Intézmény dolgozóinak a munkáját.

 

Az ünnepi műsor végéhez érve a zárószám következett, „Koltai Gergely: Honfoglalás” c. dala a színpadon lévő „Keil Ernő” Fúvószenekar és Szilágyi Hajnalka előadásában.

 

A gálaműsort konferálta: Radó Gábor Vezető-főtanácsos Úr.

 

19 órától az interaktív klubsarokban és az ünnepi gálaműsorban közreműködők részére az Intézmény Vezetősége állófogadást rendezett a Galérián, ezzel köszönve meg a rendezvény sikeréhez való hozzájárulásukat.

 

A részvétel mindegyik programunkon díjmentes volt! Köszönjük a részvételt mindazoknak, akik velünk ünnepeltek!

Továbbá köszönjük Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzatának a rendezvény megvalósításához nyújtott támogatását. Köszönjük a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete Vezetőségének a születésnapi ajándékot.

 

További képek itt tekinthetők meg :

 

 

 

 


1.INTERAKTÍV KLUBSAROK

https://www.facebook.com/pg/LangMuvelodesiKozpont/photos/?tab=album&album_id=1250008918503988


2.ÜNNEPI GÁLAMŰSOR ÉS FOGADÁS

https://www.facebook.com/pg/LangMuvelodesiKozpont/photos/?tab=album&album_id=1251435098361370

 

 

Képeket készítette: Kárpáti István.
 

Területi Művelődési Intézmények Egyesülete
Közhasznú Szervezet | 1119 Budapest, Fehérvári út 47. | Telefon: 06-1-203-3868 | Mobil: 06-30-510-7537